As good as it gets

Deze week heb ik mijn (voorlopig?) laatste sessie bij de gedragstherapeut. Hij vroeg me na te denken wat mijn traject bij hem me heeft bijgebracht.
Ik denk dat ik voor het eerst in mijn leven stop met verbetering na te streven. Al lange tijd sleep ik mijn verleden mee. Periodes waarin dat lichter woog, periodes dat het heel zwaar woog, jaren van therapie. Symptomen, klachten, die ik kwijt wou.
Heel vergelijkbaar met de ziekte die ik nu 6,5 jaar draag. Van de ene dokter naar de andere, hopen op genezing, verbetering op zijn minst.
Vorige week vroeg iemand aan mij wat ‘herstel’ voor mij is. En ik zei “je ganse verhaal aan iemand kunnen vertellen en zeggen het doet nog pijn, maar ik kan ermee verder.” Wel, dat is wat ik nu wil doen, wat ik voor het eerst in mijn leven kan. Zeggen dat ik verder wil. Mét mijn klachten. Mijn rugzak is wat hij is. Ik neem hem op en ik ga verder. Ik zie wel wat de tijd mij brengt. Of niet.
En nee, het is niet eerlijk. En ik mag verdrietig zijn en kwaad, en ik mag mijn slechte momenten hebben. Het is wat het is. As good as it gets, as far as it goes. Ik denk dat ik een beetje vrede gevonden heb… Ik durf het nog niet te luid zeggen, maar misschien is dit wel wat ze met ‘loslaten’ bedoelen. Actief accepteren. Niet ondergaan, maar anders vasthouden. DIT IS mijn leven. De kans is klein dat het er nog beter op wordt. En al ga ik daar ongetwijfeld nog momenten op staan vloeken, eigenlijk is het wel ok. Het moet nu maar eens ok zijn. Ik heb lang genoeg gevochten.

Comments

  1. isabelle

    Moedig, Katja. Maar verdorie niet simpel. Ik hoop dat de last (van die rugzak, de pijn) soms wat lichter is en dat je vooral dan ruimte krijgt voor iets anders. Aanvaarden, loslaten, … het zijn dingen waar we naar streven, maar de ene dag is de andere niet. Ik denk dat we vooral dingen mogen vastpakken, kleine dingen, dingen die deugd doen, contacten met mensen, enz .. Iets vastpakken, iets kleins, iets waar je deugd van hebt is soms makkelijker dan iets loslaten 🙂
    Liefs,
    Isabelle

  2. Katie

    Fijn dit te lezen. Het vraagt veel moed en inzicht om tot deze stap te komen. Ik zeg zelf soms: ‘mijn leven is anders dan wat ik gedroomd/gepland had maar het is ook ok zoals het nu is’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *